Představte si, že máte za úkol vyrábět zdravé luštěninové pomazánky a další výrobky potravinářského průmyslu, které propagují obor zdravé výživy. Budete mít mimo jiné za úkol zhotovit alternativní dochucovadla, jako je například veganská majonéza nebo umeocet. Výroba velkého množství těchto potravinářských doplňků vyžaduje vhodné nádoby, které odolávají korozi, poradí si i s agresivním působením organických kyselin a udrží jakost výroby na požadované úrovni i co se týče hygienických předpisů. Otázkou tedy zůstává, z jakého materiálu se budou vyrábět obří varné kotle a další nádoby.
Chcete-li znát odpověď, pak se přesměrujte do hutní výroby oceli, která dodává na trh speciální ušlechtilou nerezovou ocel třídy 17, žáruvzdornou a odolnou vůči agresivním chemickým látkám. Jedná se o ocel 1.4541 Boden nebo označovanou dle státní normy jako ČSN 17 248. Tento hutní produkt se dopraví do strojírenského podniku, kde se podrobí dalšímu zpracování. Strojaři zhotovují z této oceli řadu nádob, v nichž se mísí různé suroviny, nechávají se tu kvasit nebo odležet, mohou být zpracovány varem a to vše je velmi náročný pracovní postup při němž nesmí ocel uvolňovat žádné toxické sloučeniny.
S tímto hutním materiálem se také můžete setkat v seriálu z doby socialismu, s názvem Rozpaky kuchaře Svatopluka, kde kuchaři v hotelové kuchyni chystali pokrmy pro hotelové hosty v obřích kotlích, kde se počítalo s varem pod tlakem a s vysokou teplotou vodní lázně. Tento typ oceli se také používá pro medicínu, slouží k výrobě chirurgických nástrojů anebo nerezových pomůcek, například náhradních kyčelních kloubů, anebo ocelových podložek, které slouží k sešroubování kostí v případě komplikované zlomeniny. Jak vidíte, ocel ČSN 17 248 je jednou z nejpoptávanějších ocelí v našem průmyslu i ve zdravotnictví, kde se bez ní neobejdou lékaři ani výrobci potravin pro prodejny zdravé výživy.